8 aug. 2012

FOOD: coq au vin & crêpes

Gisteravond organiseerde ik een etentje voor mijn opa en zijn vriendin. Dan kan je natuurlijk geen nasi opwarmen met een kwak saté erbij! ik moest dus iets verfijnds maken. Maar wat? Ik trok mijn kookboek van Rachel Khoo open en bladerde erdoor heen. Dat ga ik maken, coq au vin.

'Mam, zullen we coq au vin maken voor morgen?'
'Wat?'
Na een korte uitleg van het gerecht kreeg ik dit antwoord.
'Nee joh, dat hebben we nog nooit gemaakt.'
'Nou en? We kunnen altijd nog langs de Chinees als het mislukt!'

Dus maandagmiddag nadat we boodschappen hadden gehaald gingen we aan de slag. De marinade maken, de kip en spek snijden. Hup, voor de nacht de koelkast in. Geen omkijken meer aan. De rest van de voorbereidingen troffen we pas op de dag van het etentje zelf. Voor dat de gasten kwamen kookte we de groente, prikte alles op de stokjes en de saus hoefde alleen nog maar te worden opgewarmt. Alleen nog grillen en klaar! En we hoefden uiteindelijk helemaal niet meer naar de Chinees, het was ontzettend lekker namelijk!Benodigdheden voor 4 pers.:
750 g kippenpoten (zonder bot, met vel)
150 g gerookte spek
2 grote wortels, in grote stukken
8 kleine aardappels
8 kleine uitjes, gepeld en heel gelaten
1 eetlepen rodewijnazijn
1 eetlepel maizena
1 eetlepel suiker
zout en peper
8 kleine champignons
1 eetlepel olijfolie
2 teentjes knoflook
1 ui, fijngehakt
klonktje boter
4 takjes tijm
3 laurierbladeren
5 dl rode wijn

1. Bak voor de marinade de knolfook en ui goudbruin in boter. Voeg de tijm en de laurierbladeren toe en bak deze 1 min. mee. Voeg dan de wijn toe, breng aan de kook en laat 10 min. sudderen. Laat deze dan afkoelen en hak de kip en spek in grote stukken. Doe dit samen met de marinade in een afgedekte doos in de koelkast voor minimaal 4 uur maar het liefst de hele nacht.
2. Neem de kip en de spek uit de marinade en zeef die laatste. Meet 3 dl marinade af, schenk die in een pan en zet apart. Doe de wortel, de aardappelen en de uitjes in een grote pan koud met zout koud water en breng deze aan de kook. Kook de groente 5 min., schenk ze door een zeef en houd ze 2 min. onder koud stromend water. Laat ze afkoelen.
3. Maak de saus. Kook de marinade op hoog vuur in tot de helft en voeg de azijn toe. Meng de maizena met een beetje water tot een papje en klop dit door de saus tot deze bind. Voeg de suiker, zout en peper toe. Houd de saus warm tot gebruik.
4. Rijg alle groente met de kip, spek en champignons aan een satéprikker of ander soort spies en smeer deze in met olie. Leg de spiezen ongeveer 5 min. om en om op de BQQ of grillpan. Serveer de spiezen met de saus.Benigdheden voor 4 pers.:
pannenkoekenmeel naar keuze
2 bakjes karamel-hertog-ijs
brownie (zelfgemaakt)
aardbeien
poedersuiker

1. Als je zelf brownie bakt, doe dit dan zoals staat beschreven op de verpakking van het merk waarvan je de brownie maakt.
2. Bak 4 pannenkoekjes/crepes zoals staat beschreven op de verpakking van de pannenkoekenmix. De pannenkoekjes/crepes kan je ook een dag van het voren maken. Warm in dat geval de pannenkoekjes/crepes op.
3. Serveer de pannenkoekjes/crepes met een bolletje ijs, poedersuiker, een aantal aardbeien en een stuk brownie.

Bon appetit!

1 opmerking: