21 feb 2014

Food | oma's appeltaart


Een tijdje terug had ik de onweerstaanbare dwang iets te bakken. Ik had geen zin om alles vanaf "de grond" op te bouwen, dus ging ik op zoek naar een kant-en-klaarpak waar ik alleen nog wat aan toe hoefde te voegen. Na wat gesnuffel in de kastjes van de keuken vond ik: Koopmans appel-kruimeltaart! Lekker een tijdje bezig zijn in de keuken, dat doet me altijd goed!

Ik zou natuurlijk mezelf niet zijn, als er niet iets mis ging.. De beschrijving op het pak, en ook het plaatje op de voorkant daarvan, gaf aan dat je het restje van het deeg er overheen moest verkruimelen. Dat ging bij mij dus voor geen meter! Ik denk dat mijn deeg op de één of andere manier te stevig was, maar dat verkruimelen ging 'm dus echt niet worden. Ik heb, zoals je hieronder op de foto kunt zien, met het restje maar een "gevlochten" deksel gemaakt (of iets dat er op moet lijken). Ach, een beetje improvisatie moet kunnen!
Benodigdheden:
1 pak Koopmans appel-kruimeltaart
100 gram (room)boter
1 ei
850 gram zachtzure appels (5 stuks)
50 gram rozijnen
2-3 tl kaneelpoeder

1. Wel de rozijnen en dep ze droog.
2. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor (160 graden)
3. Vet de springvorm in met boter of bakspray.
4. Snijd de boter in dobbelsteentjes en doe deze in een kom. Voeg de mix toe en meng het geheel met een mixer met garden tot een kruimelig deeg.
5. Voeg het ei toe en meng nog even kort. Zet het deeg in de koelkast.
6. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Meng de appelblokjes met suiker, kaneel en de rozijnen.
7. Doe drievierde van het kruimeldeeg in de springvorm, druk het ligt aan en vorm een opstaande rand van ca. 2 cm.
8. Verdeel het appelmengsel over de vorm en strooi het resterende deeg over de vulling.
9. Bak de taart in ca. 45 minuten gaar en goudbruin.
10. Laat de taart 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijderd.

Veel plezier in de keuken en bon appetit!

1 opmerking: