16 mrt. 2015

Week van de lentekriebels!


Vanaf vandaag is het officieel de 'week van de lentekriebels'. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en ik ga er volledig mijn eigen draai aan geven. Vandaag verschijnt dus dit artikel, maar ook woensdag en vrijdag is er hier iets leuks te lezen. Laat ik maar gelijk beginnen!


De week van de lentekriebels is officieel een programmaweek voor kinderen met elk jaar een ander onderwerp. Dit jaar is het thema: relaties & seksualiteit. Vandaag, in dit artikel, ga ik wel in op dit thema (de rest van de week wijk ik namelijk af) en geef ik mijn kijk op seksualiteit.

Bij het woord denk je snel aan seks, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Denk bijvoorbeeld aan geaardheid. Nederland staat bekend als een tolerant land en wordt al gauw bestempeld als homovriendelijk. Roze zaterdag, gay pride canal parade.. Maar hoe zit het nu eigenlijk echt?

'Anders' zijn dan anderen is moeilijker dan het lijkt. Hoe vertel je bijvoorbeeld aan je ouders en vrienden dat je op iemand van je eigen geslacht valt? Of misschien wel op allebei? Over het algemeen is het taboe wel van homo- en biseksualiteit af, maar hoe vaak hoor je nog dat mensen zijn mishandeld of dat zij worden bedreigd vanwege hun geaardheid.

Om maar even een heel bekend voorbeeld te geven van een bedreiging en mishandeling die eind 2014 plaats vond in Amsterdam. De vriend van de zoon van Conny Breukhoven (volg je het nog..) stapte in een taxi na het uitgaan. Al snel voelde hij dat het niet goed zat en is uit de auto gevlucht. Hij werd hij door de taxichauffeur en een aantal anderen, die hen waren gevolgd, mishandelt om hem vervolgens te beroven en nogmaals te mishandelen. Of het echt specifiek om zijn geaardheid gaat is niet duidelijk, maar hij stapte wel in de taxi in de buurt die bekend staat om zijn zogenoemde homohoreca..

Wat ik merk, is dat kinderen op steeds jongere leeftijd bezig zijn met deze onderwerpen. Daarom denk ik dat het geven van gepaste voorlichting helpt bij de algemene ontwikkeling en bij het leren tolerant te zijn. Oh mijn god, ik klink nu als een echte ouder.. Haha!

Wat vind jij van voorlichting over seksualiteit en relaties aan kinderen op de basisschool?

1 opmerking:

  1. Het hoort erbij op school maar ik vindt dat het merendeel over voorlichting bij de ouders ligt en die zouden daar misschien eens aandacht en tijd aan moeten besteden. Bep

    BeantwoordenVerwijderen