4 jun. 2014

Over tevreden zijn


Tevreden zijn. Het wordt door velen gezien als een geluk killer. Want, zo vinden sommigen, tevreden zijn met iets is genoegen nemen met minder. We zijn  zo egoïstisch om te vinden dat we altijd alleen maar het beste verdienen. Genoegen nemen met minder past daar zeker weten niet bij!

Ik zie tevreden zijn juist als een vorm van geluk. Het geluk dat je dingen kunt accepteren voor wat het is. Soms is vechten tegen iets dat niet werkt, hetgeen dat je ongelukkig maakt. Vrede ermee hebben zal zorgen voor een gelukkig gevoel. Het betekent niet dat je zomaar tevreden moet zijn, want soms heb je net dat extra duwtje nodig. Soms is het gewoon beter om 'op te geven'.

Ze zeggen: 'winners never quit & quitters never win', maar ook dat is niet helemaal waar. Ik geloof dat dingen gebeuren met een rede en dat we overal van kunnen leren. Daarom bestaat echt falen ook niet. Een tijdje geleden schreef ik zelfs een heel artikel over de kunst van het stoppen. Stoppen met het één, en dus genoegen nemen met iets anders, zal soms zelfs je geluk bevorderen.

Moraal van dit verhaal: tevreden zijn is ook een vorm van gelukkig zijn!

2 opmerkingen: